Wat mogen katten niet eten?

Inhoudsopgave

Misschien heb jij een echte raskat zoals een Ragdoll. Of misschien heb je wel een “vuilnisbakkie”. Hoe dan ook: als katteneigenaar weet je dat een kat een trots dier is. De meeste katten zullen niet zo bedelen voor eten als een hond. Daarbij halen de meeste katten zelfs hun neus op voor mensenvoedsel waar een hond zeer veel moeite voor zou doen.

Maar dat betekent niet dat katten nooit iets van mensen voedsel zouden eten, mocht de gelegenheid zich voordoen. Maar wat mag jouw kat echt niet eten? Er is online veel verkeerde informatie over dit onderwerp. Vaak geven mensen hun kat onbedoeld voedsel waarvan ze denken dat het voedzaam en lekker is, maar in feite de zeer slecht is voor de kat.

De volgende voedingsmiddelen moeten uit de buurt van uw kat worden gehouden.

Rauw vlees

Het kan verleidelijk zijn om je kat rauw vlees te geven. Zo kun je nabootsen wat katten eten in het wild. Maar alleen omdat een wilde kat rauw vlees eet, wil dat nog niet zeggen dat rauw vlees noodzakelijkerwijs veilig is voor jouw kat. Rauw vlees kan schadelijke en ziekteverwekkende bacteriën bevatten. Denk hierbij aan de Salmonella bacterie. Ook zitten in rauw vlees soms parasieten waardoor je kat een lintworm kan krijgen. Genoeg redenen om jouw kat geen rauw vlees te geven! Wil je jouw kat toch graag vlees geven? Dan moet je het vlees invriezen en/of goed koken om het risico op ziektes te minimaliseren.

Zuivel

Hoe vaak zie je niet een afbeelding van een kat met een schoteltje melk? Dit is helaas een cliché. Katten kunnen de lactose in zuivelproducten niet verwerken. Het veroorzaakt maagklachten en diarree. Dit betekent dat elk melk- of zuivelproduct van koeien, schapen en geiten spijsverteringsproblemen kan veroorzaken.

Uien en knoflook

Wat mag een kat niet eten? Ook geen uien, knoflook, sjalotten en bieslook. Dit bevat thiosulfaat bevat, een stof die ernstige problemen kan veroorzaken. Bij inname van deze voeding brengt thiosulfaat schade aan de rode bloedcellen. Dit wordt hemolytische anemie genoemd. Gelukkig gaan de meeste katten niet op jacht naar stukjes ui of knoflook. Ze kunnen wel een hap van een maaltijd die is bereid met ui en knoflook.

Druiven, rozijnen en krenten

Bij honden kunnen druiven en rozijnen nierfalen veroorzaken. Het is nog niet 100% zeker dat ze hetzelfde effect hebben op katten. Volgens ons is het sowieso verstandig om je kat niet opzettelijk druiven, rozijnen of krenten te geven. Het risico op nierfalen is er namelijk wel.

Chocolade

Het zijn niet alleen honden die een probleem hebben met chocolade. Het is minder bekend, maar chocolade kan ook giftig zijn voor katten. Het kan leiden tot diarree, braken, bloeddrukdaling, ademhalingsproblemen en zelfs hartfalen. Katten zullen sowieso minder snel uit zichzelf chocolade proberen te pakken dan honden, maar het is nog steeds het beste om het uit de buurt te houden. Vooral donkere chocolaatjes mag een kat niet eten, want die bevatten meer cacao.

Rauw deeg

Wanneer een kat rauw deeg eet, kan de gist in hierin snel genoeg alcohol en koolstofdioxide produceren om een ​​kat ernstige problemen te bezorgen. En het deeg zelf kan in de maag van de kat “rijzen” (uitzetten). Dit is heel naar voor het beestje. Soms is er zelfs een operatie nodig om het te verwijderen. Zelfs een kleine deeg van hoeveelheid rauw brood of pizzadeeg is al genoeg.

Rauwe zeevruchten

Rauwe tonijn, ansjovis, sardines, haring, karper, mossels, kokkels en andere in water levende dieren bevatten thiaminase enzymen. Een kat mag deze niet eten. Deze enzymen breken namelijk bij inname en kan een tekort aan thiamine, een belangrijke vitamine B, veroorzaken. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen. Door deze voeding te koken worden de thiaminase enzymen onschadelijk gemaakt. Zo is vis juist goed voor de kat! Waarschijnlijk vindt je kat het nog lekker ook. Wil je verder lezen: wat vinden katten lekker?

Hondenvoer

Terwijl het af en toe knabbelen uit de voerbak van Fido niet al te veel problemen voor uw kat mag veroorzaken, zal een vast dieet van hondenvoer dat wel doen. Katten zijn geen “kleine honden” en hebben daarom andere voedingsbehoeften dan honden, zoals een hogere behoefte aan taurine in de voeding. Dit is een aminozuurafbraakproduct dat van cruciaal belang is voor een goede gezondheid en functie van het hart, de ogen en andere organen. Daarom is goed kattenvoer speciaal afgestemd op de voedingsbehoefte van de kat.

Alcohol

Technisch gezien geen eten, maar je kat mag dit ook zeker niet. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol (katten zijn tenslotte vrij klein) kunnen een reeks vervelende symptomen veroorzaken als een kat dit binnenkrijgt. Een lik van een sterke drank kan al voldoende zijn. Denk hierbij aan spijsverteringsproblemen en ademhalingsproblemen. Maar ook (tijdelijke) desoriëntatie is een van de symptomen. Houd alcohol dan ook uit de buurt van je kat. Laat drankjes niet onbewaakt op tafel staan als er een kat rondloopt.

Cafeïne

Katten kunnen absoluut niet tegen cafeïne. Een kleine hoeveelheid kan al enorme problemen veroorzaken zoals:

  • Hyperactiviteit
  • Verhoogde hartslag
  • Moeilijk ademen
  • Aanvallen van eigenaren

Let erop dat het niet per se gaat om koffie of energiedrankjes. Cafeïne zit ook in theezakjes en koffiedik.

Botten

Geef je kat nooit botten van kip, kalkoen en andere vogels. Deze kleine, broze botten kunnen gaan splinteren en ernstige schade toebrengen aan de mond en het spijsverteringskanaal van katten.

Rauwe lever

Een beetje lever hier of er is geen probleem voor de meeste katten. Lever kan zelfs een goede bron van eiwitten, ijzer en verschillende andere voedingsstoffen zijn. Maar er is zeker een grens! Lever bevat veel vitamine A. Deze vitamine is in vet oplosbaar. Dus een kat die te lang te veel lever eet, kan een gevaarlijke onbalans van vitamine A opbouwen. Dit wordt hypervitaminose A wordt genoemd. Verder lezen: hoeveel eten katten?

Rauwe eieren

Naast het Salmonella- risico dat rauwe eieren voor katten kunnen vormen, zit er ook een eiwit in eiwitten, avidine genaamd. Als het rauw wordt gegeten, kan avidine de opname van biotine, een belangrijke B-vitamine, uit de darmen blokkeren. Wil je je kat toch ei geven? Kies er dan voor om het eerst te koken. Het koken van het eiwit verandert de structuur van avidine, waardoor het onschadelijk wordt.

Wat moet je doen als je kat toch iets verkeerds eet?

Hierboven lees je een hele lijst met wat je kat niet mag eten. Het allerbeste is natuurlijk om het te voorkomen. Houd voedsel dat jouw kat niet mag dan ook uit de buurt. Als jouw kat toch iets eet van wat hierboven is genoemd, kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Rusteloosheid
  • Braken
  • Diarree
  • Verhoogde ademhaling
  • Verhoogde hartslag
  • Verhoogde temperatuur
  • Aanvallen
  • Spierstijfheid

Neem in dit geval meteen contact op met jouw dierenarts. Het is daarbij handig als je de verpakking van het eten bij de hand hebt. De dierenarts kan hier vragen over stellen.