Mogen katten yoghurt?

Inhoudsopgave

Mogen katten yoghurt eten? Yoghurt is voor de meeste katten prima, in kleine hoeveelheden. Yoghurt is voor katten zelfs gemakkelijker te verteren dan andere zuivelproducten vanwege de goede bacteriën die het bevat. Yoghurt voor katten is potentieel goed voor de spijsvertering, mits je kleine hoeveelheden geeft.

We willen voorop stellen dat een uitgebalanceerd dieet het allerbelangrijkste is. Als je dat op orde hebt, hoeft jouw kat geen yoghurt te eten om aan die goede voedingsstoffen te komen.

Mogen katten alle soorten yoghurt?

Yoghurt is meestal veilig en gezond voor katten om te eten. Kijk wel eerst op het voedingsetiket om er zeker van te zijn dat het product geen gevaarlijk ingrediënten bevat. Denk hierbij aan xylitol. Om deze reden kun je het beste voor een biologische yoghurt kiezen.

Daarnaast is het af te raden om jouw kat yoghurt met een smaakje te geven. Dit smaakje, zoals aardbei, is vaak gebaseerd op suiker. Suiker is dan weer niet goed voor jouw kat. Ook interessant: mogen katten aardbeien?

mogen katten yoghurt
Mogen katten yoghurt? Meestal is dat prima.

Yoghurt en lactose-intolerantie bij katten

Lactose-intolerantie bij katten is vergelijkbaar met lactose-intolerantie bij mensen en veroorzaakt vergelijkbare problemen.

Niet alle katten hebben echter een probleem met lactose. Sommige katten kunnen zonder problemen kleine hoeveelheden zuivelproducten eten.

Yoghurt bevat natuurlijke bacteriën, levende bacterieculturen genaamd Streptococcus thermophiles en Lactobacillus bulgaricus. Dit zijn de bacteriën die lactose in melkzuur kunnen afbreken.

Aangezien de lactose, het deel van melk dat de meeste katten niet kunnen verteren, is omgezet in melkzuur, zou de kat de yoghurt zonder problemen moeten kunnen verteren.

Bij kaas zit dat weer anders, daar zit vaak minder lactose in. Lees verder: mag een kat kaas?

Gezondheidsvoordelen van yoghurt

Yoghurt is een product van de zure fermentatie van melk. Het maken van yoghurt begint met de afbraak van melklactose in de suikers glucose en galactose. Door deze zure fermentatie van melk blijft er weinig lactose over in het eindproduct. Dat betekent dat katten, honden en zelfs mensen met lactose-intolerantie yoghurt kunnen verteren zonder vervelende bijwerkingen.

Jouw kat yoghurt geven kan gezondheidsvoordelen opleveren. De voordelen van yoghurt voor jouw kat zijn een relatief hoog eiwitgehalte (ongeveer 9 gram per portie van 6 ons), calcium, vitamine B2 en B12, en mineralen kalium en magnesium. Het zijn de vriendelijke bacteriën van yoghurt, of probiotica, die we doorgaans associëren met het helpen van onze spijsvertering. Ook jouw kat kan dus voordelen hebben bij het eten van yoghurt.

Waar yoghurt nog voordelen kan hebben, is dat bij andere “menselijke” voedingsmiddelen niet zo. Lees ook over mogen katten brood?.

Mogen kittens yoghurt eten?

Kittens kunnen het enzym lactose produceren omdat ze de eerste paar maanden van hun leven moedermelk drinken. Hierdoor kunnen ze melk beter kunnen verteren dan volwassen katten.

Kittens moeten een kleine hoeveelheid yoghurt kunnen eten. Zorg ervoor dat je altijd pure yoghurt geeft, zonder (kunstmatige) zoetstoffen.

Waarom houden katten van yoghurt?

Veel katten houden van yoghurt, maar sommige katten niet.

Je kunt vrij snel zien of je kat yoghurt wel of niet lekker vindt, want als ze het niet lekker vinden, zullen ze het niet eten.

Als jouw kat nog nooit yoghurt heeft gegeten, probeer hem dan een klein theelepeltje yoghurt te geven en kijk of hij het lekker vindt.

Jouw kat geeft misschien de voorkeur aan gearomatiseerde yoghurt boven gewone yoghurt. Gearomatiseerde yoghurt is nooit een goede keuze: het bevat veel suiker of kunstmatige zoetstoffen. Beide zijn slecht voor de gezondheid van jouw kat.