Mogen katten kaas?

Inhoudsopgave

Mag een kat kaas eten? De kans is erg groot dat jouw kat direct aan komt rennen als de kaas uit de koelkast komt. Of het nu gaat om een plakje kaas op brood, een blokje kaas op een schaal of wat geitenkaas in de salade: hoogstwaarschijnlijk eet jouw kat dit erg graag. Maar mag het ook? Het mag, maar het is niet aan te raden. Hoe het precies zit lees je op deze pagina.

mag een kat kaas
Mag een kat kaas? Als het aan de kat ligt wel..

Mijn kat eet kaas, wat nu?

Veel katten houden van kaas, en dat is geen verrassing. Van jongs af aan associƫren we katten al met een liefde voor zuivelproducten. Kaas is binnen deze productgroep extra lekker: het heeft een hoog eiwit- en vetgehalte en smaakt heerlijk. Jouw kat eet dan ook graag kaas, maar wat moet je doen als je het ziet? Het is in principe niet erg als jouw kat kaas eet, maar houd het beperkt. Als je ziet dat jouw kat van een stuk kaas snoept, haal het dan het liefste direct weg.

Is kaas slecht voor een kat?

Een andere belangrijke vraag: is kaas slecht voor katten? Of misschien zelfs giftig? In sommige gevallen is het echt slecht voor katten, dat zijn de uitzonderingen. Daarover lees je hieronder meer. Voor normale en gezonde katten geldt: het is niet super slecht, maar probeer kaas eten zo veel mogelijk te vermijden. Bij een klein beetje is er dus niets aan de hand. Het is goed erop te letten dat de kat niet regelmatig kaas te eten krijgt.

Kaas is nu eenmaal geen natuurlijk onderdeel van het voedingspatroon van de kat. Een kat is een carnivoor. Carnivoren kunnen de benodigde voedingsstoffen enkel uit vlees halen. Natuurlijk, in kaas zitten eiwitten, maar daar houdt het dan ook bij op. Voor het overgrote deel bestaat kaas uit vet waar een kat niets aan heeft.

Daar komt nog eens bij dat de meeste katten zuivel niet goed kunnen verdragen. Bij sommige katten is zuivel geen probleem, maar dit is alsnog geen reden om kaas te geven. Ook al kan de kat prima tegen lactose, dan nog is de kaas vaak erg vet.

Bij yoghurt is deze lactose intolerantie dan weer geen probleem, daar zit veel minder lactose in. Lees verder: mag een kat yoghurt eten?

Wanneer moet je extra oppassen?

Een stukje kaas voor jouw kat is dus geen probleem, mits het zeer beperkt blijft. In sommige gevallen gaat dit advies niet op:

  • Katten met obesitas kunnen beter helemaal geen kaas eten. Kaas is zeer vet en voor dikke katten is dit een extra groot probleem.
  • Katten met een lactose intolerantie. In kaas zit lactose. Als jouw kat dit niet kan verdragen dient kaas volledig te worden vermeden.
  • Als de kat op een zoutarm dieet zit. In kaas zit veel zout dus geef jouw kat absoluut geen kaas als de zoutinname moet worden verlaagd.

Jouw kat en verschillende soorten kaas

Op deze pagina hebben we het steeds over kaas, maar daar zijn natuurlijk vele soorten van. Hieronder een lijstje van de meest voorkomende soorten kaas en het advies voor katten:

Lactose vrije kaas

Tegenwoordig komen er steeds meer “neppe” kazen op de markt. Deze kaas is geschikt voor veganisten omdat er geen melk in wordt verwerkt. Is deze kaas dan wel geschikt voor katten? Helaas nog steeds niet. Deze lactose vrije kazen zijn vaak zeer rijk aan vet en zout, wat weer erg slecht is voor de kat.

Cheddar

Cheddar een kaas die niet veel lactose bevat. Dit betekent helaas niet dat jouw kat grote hoeveelheden cheddarkaas mag eten. Deze kaas is nog steeds erg vet (en vaak ook zout) en moet dus worden vermeden.

Zwitserse kaas

Mag een kat Zwitserse kaas? Zwitserse kaas wordt beschouwd als een gezonde kaas voor mensen omdat deze soort veel eiwitten en weinig zout bevat. Daarnaast is deze kaas relatief laag in het vetgehalte. In principe is dit de minst ongezonde kaas voor een kat, maar probeer alsnog inname te beperken.

Mozzarella

Die heerlijke zachte kaas is een welkome aanvulling voor veel salades en pizza’s. Helaas zit in mozzarella veel lactose wat weer slecht is voor de kat.

Brie

Brie is een kaas die vaak op tafel wordt gezet bij een toastje, bijvoorbeeld tijdens een verjaardag. In zo’n situatie let je vaak niet zo goed op en kan jouw kat ongemerkt een stukje brie van tafel pakken. Dit moet toch echt worden voorkomen. Brie wordt gemaakt met rauwe melk en kan listeria en salmonella bevatten.

soorten kaas voor een kat
Eigenlijk zijn alle soorten kaas af te raden om aan een kat te voeren

Conclusie

Een kat kaas voeren, dat is dus af te raden. Als jouw kat (per ongeluk) een klein stukje eet is dat geen probleem mits het bij een enkele keer blijft. Dit advies geldt niet als jouw kat gezondheidsproblemen zoals obesitas of een lactose intolerantie heeft. Dan mag het dier helemaal geen kaas eten.

Het is daarnaast echt de bedoeling dat katten maximaal 10% van hun calorie inname uit snacks krijgen. En een klein stukje kaas bevat al snel veel calorieƫn. Geef ze liever een andere snack zoals fruit. Lees bijvoorbeeld over katten en aardbeien. Ook een gekookt eitje of speciale snacks voor katten zijn een beter alternatief voor kaas.