Mogen katten ei?

Inhoudsopgave

Mogen katten ei? Als je jouw kat ei wilt geven, lees dan eerst deze pagina even. Hier vind je onder andere:

 • Waarom gekookt ei gezond is voor jouw kat.
 • Waarom je beter geen rauw of gebakken ei kunt geven.
 • Hoeveel ei goed is voor jouw kat en hoe je dat het beste kunt geven.
 • Kanttekening aan ei voor jouw kat en mogelijke gezondheidsrisico’s voor katten met gezondheidsproblemen.
mogen katten ei eten
Mogen katten ei eten?

Mag een kat gekookt ei?

Jouw kat mag gekookt ei eten. Sterker nog: dit is de enige manier waarop een kat ei mag eten. Door ei te koken verminder je onder andere de hoeveelheid avidine. Waarom dit goed is lees je hieronder. Dus: mogen katten ei eten? Ja, maar enkel gekookt. Daarbij is het ook belangrijk om er geen kruiden of zout op te doen. Meer tips over de hoeveelheid, de juiste bereiding en de gezondheidsvoordelen lees je verderop.

mag een kat gekookt ei?
Mag een kat gekookt ei? Ja!

Mag een kat rauw ei?

Jouw kat mag absoluut geen rauw ei eten. Waarom niet? Als een ei rauw is kan er de E. coli (Escherichia coli) bacterie inzitten. Ook is aangetoond dat rauwe eieren salmonella kunnen bevatten. De kans hierop is klein, maar het kan er zeker in zitten. Beiden kunnen serieuze problemen veroorzaken aan de gezondheid van jouw kat.

Ook bevatten rauwe eieren avidine. Dit is een eiwit dat de opname van bepaalde vitamine B soorten onderbreekt. Door het ei te koken verminder je deze hoeveelheid avidine.

Geef jouw kat dus nooit rauw ei, zelfs niet als jouw kat op een “raw food” dieet zit. Kies liever voor een gekookt eitje!

mag een kat rauw ei eten
Mag een kat rauw ei eten?

Mag ik mijn kat gebakken ei geven?

Nee, jouw kat mag geen ei als het is gebakken. De reden? Bakken doe je normaal gesproken in olie of boter. Zo wordt het ei erg vet. En deze vetten zijn dan weer ongezond voor jouw kat. Weet je het ei te bakken zonder het gebruik van boter of andere vetten? Dan is gebakken ei prima voor jouw kat.

Is ei gezond voor mijn kat?

Hierboven kon je lezen dat een gekookt ei de enige juiste manier is van ei geven aan jouw kat. Is een gekookt eitje gezond voor jouw kat? Zeker weten! Hieronder een opsomming van de gezondheidsvoordelen van ei voor jouw kat:

 • Dierlijke eiwitten: Eieren bestaan uit dierlijke eiwitten. Deze zijn belangrijk voor jouw kat omdat het dier een obligate carnivoor is.
 • Koolhydraatvrij: Katten hebben een voedingspatroon van zo min mogelijk koolhydraten nodig. In eieren zitten die niet, helemaal goed dus! Ook interessant: mag een kat brood?
 • Aminozuren: De cellen van jouw kat zijn opgebouwd uit eiwitten en aminozuren. Dit zijn de bouwstenen van eiwitten. Katten hebben 11 essentiële aminozuren nodig en 10 daarvan zitten in, jawel, eieren.
 • Taurine: Dit is nodig voor meerdere belangrijke dingen zoals het hart en de ogen. Taurine komt alleen voor in dierlijke eiwitten. Katten kunnen zelf geen taurine aanmaken, daarom wordt het toegevoegd als aanvulling op kattenvoer. Jouw kat een ei geven is dus een prima aanvulling op dit gebied.
 • Thiamine: Deze voedingsstof ondersteunt een gezond koolhydraatmetabolisme voor energierijke organen zoals de hersenen.  
 • IJzer: Dit is een essentiële voedingsstof die katten nodig hebben om hun bloed producerende rode bloedcellen gezond te houden. 
 • Zink: Zink is ook een belangrijke voedingsstof voor jouw kat. Het verbetert de kwaliteit van de huid, het haar en het voortplantingssysteem van jouw kat.
 • Selenium: Dit is een krachtige antioxidant die de cellen van jouw kat beschermt tegen schade door vrije radicalen.
 • Biotine: Biotine is essentieel om jouw kat te helpen eiwitten te verwerken en uit te scheiden, de kwaliteit van hun huid en vacht te verbeteren en hun schildklier en bijnieren te ondersteunen.

Een ook aan vitamines in een ei geen gebrek:

 • Vitamine A: Deze vitamine ondersteunt de gezondheid van de huid, vacht, het hart en het zenuwstelsel van jouw kat.
 • Vitamine D: Deze vitamine regelt de botgroei en de rol van calcium in het lichaam. Katten maken deze vitamine niet zelf aan. Vitamine D wordt daarom ook wel een essentiële vitamine. Mensen synthetiseren deze vitamine met de huid, maar katten kunnen dat niet.
 • Vitamine E: Vitamine E is een krachtige antioxidant die beschermt tegen cel beschadiging. Ook dit is een essentiële vitamine en wordt aan kattenvoer toegevoegd.
 • Vitamine B12: Dit is een andere essentiële vitamine die het immuunsysteem, het spijsverteringsstelsel en het zenuwstelsel van jouw kat ondersteunt.
 • Vitamine B2: Ook wel bekend als Riboflavine, helpt deze voedingsstof bij de productie van rode bloedcellen en antistoffen die jouw kat nodig heeft om ziekten te bestrijden.

Eieren hebben dus zeer veel gezondheidsvoordelen voor jouw geliefde kat. Hieronder kun je lezen hoeveel ei je precies kunt geven en op welke manier.

Kat en ei
Credits voor de foto: “cat egg” by Matt Biddulph is licensed under CC BY-SA 2.0

Hoe geef ik mijn kat ei?

Wil je jouw kat ei geven? Dat is goed, want er zitten veel gezondheidsvoordelen aan. Zoals gezegd is een gekookt ei de enige juiste manier. Rauw ei voor jouw kat kan serieuze gezondheidsrisico’s opleveren.

Het kan zijn dat jouw kat wat kieskeurig is als het op eten aankomt. Dan is het handig om het ei in kleine stukjes aan te bieden. Laat het natuurlijk wel eerst even afkoelen na het koken! Als jouw kat het ei nog steeds niet eet kun je het ook door de normale voeding heen doen. Zo kan de kat wennen aan de smaak van ei.

Hoeveel ei mag mijn kat eten?

Ei is gezond voor jouw kat. Toch mag ei maar maximaal 10% van het dieet van de kat vullen. In ei zitten nu eenmaal niet alle benodigde voedingsstoffen die wel in kattenvoer zitten. Houdt het dus bij een aanvulling of als snack. Een gezonde hoeveelheid komt neer op één a twee keer in de week een half eitje.

Mogelijke nadelen aan ei voor jouw kat

Katten kunnen voedselintoleranties of allergieën hebben. Lees bijvoorbeeld meer over katten en yoghurt. Het komt maar heel zelden voor dat een kat een allergie of intolerantie voor ei heeft. Houd het dier voor de zekerheid goed in de gaten als je voor het eerst ei geeft.

Een ander nadeel aan eieren aan een kat geven is de hoeveelheid cholesterol. Het meeste cholesterol zit overigens in de dooier. Het is dus goed om enkel het eiwit aan de kat te geven en het eigeel niet. Katten met overgewicht of nierproblemen kun je beter helemaal geen ei geven.

Mag een kitten ei eten?

De adviezen die hierboven staan gelden ook voor kitten: enkel gekookt ei en in een beperkte hoeveelheid. Kittens zijn nog sterk in de groei en hebben echt geschikte voeding nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Geef dus enkel ei als snack.

Hoe zit dat met de eierschalen?

De eierschaal bevat zeer veel calcium. Calcium is zeer goed voor jouw kat. Als je besluit om jouw kat eierschalen te geven, verpulver deze dan eerst tot poeder. Vervolgens kun je een beetje van dit poeder uitstrooien over het normale voer.