Mogen katten brood?

Inhoudsopgave

Mag een kat brood eten? Deze vraag klinkt misschien raar, maar er zijn echt veel katten die brood erg lekker vinden. Als je dit leest valt jouw kat waarschijnlijk ook binnen deze groep. Er zijn katten die een stukje brood eten als ze toevallig de kans krijgen. Er zijn daarnaast ook katten die er alles aan doen om brood te eten. Ze stelen het bijvoorbeeld uit de kast of van je bord.

Als jouw kat brood eet, dan wil je natuurlijk weten: kunnen katten brood eten? En: is brood slecht voor katten? De antwoorden op deze vragen lees je hier.

Mag een kat brood eten?

Ja, een kat mag in principe brood eten, maar het is niet aan te bevelen. Zoals je wellicht weet bestaat een brood voornamelijk uit koolhydraten. Het dieet van een kat moet voor het overgrote deel bestaan uit vlees. Het brood, wat vol zit met koolhydraten, bevat voor de kat dus enkel lege calorieën. Waar brood ons energie geeft, heeft het voor jouw kat geen voedingswaarde.

Als jouw kat brood eet is dat dus prima, maar houd het bij kleine porties. Als snack is het prima. Hetzelfde geldt trouwens voor katten en yoghurt.

Vind jouw kat brood lekker? Dan kan brood geven een handige manier zijn om medicijnen toe te dienen. Rol het pilletje simpelweg in een stukje brood en geeft dit aan de kat.

mag een kat brood eten
Mag jouw kat brood eten?

Is brood slecht voor katten?

Brood is dus niet per se schadelijk voor katten, maar het biedt op geen enkele manier een voordeel op gebied van voeding. Brood bevat veel calorieën, weinig eiwitten en vult snel. Als jouw kat veel brood eet kan dit betekenen dat er geen ruimte meer is voor het kattenvoer waar wel deze benodigde voedingsstoffen in zitten. Ter vergelijking: een sneetje witbrood bevat ongeveer 20% van alle calorieën die een kat op een dag nodig heeft. Tegelijkertijd zit er niks van de benodigde voedingsstoffen in.

Wanneer is brood giftig voor katten?

Overigens kan brood wel giftig zijn voor katten: als het rauw is. Rauw brooddeeg is gevaarlijk omdat het kan uitzetten in de maag. Brooddeeg wat in de maag uitzet kan zorgen voor vervelende situaties. In sommige gevallen loopt het af met wat ongemak, maar het kan ook tot levensbedreigende situaties leiden. Als je ziet dat jouw kat brooddeeg heeft gegeten, raadpleeg dan direct een dierenarts!

Ook gist is iets wat je absoluut bij jouw kat uit de buurt moet houden. Zelfs in kleine hoeveelheden is gist al zeer schadelijk. Gist wordt trouwens ook gebruikt bij het maken van pizzadeeg, dus let ook daar op.

Hoe zit dat met broodbeleg?

Jouw kat mag dus prima een stukje brood eten, maar zorg er wel voor dat er geen beleg op zit. Veel van ons broodbeleg is slecht voor jouw geliefde kat. Ons broodbeleg is vaak op basis van suiker, zoals jam en stroop. Deze suikers zijn slecht voor jouw kat. Broodbeleg op basis van chocolade is zelfs giftig voor jouw kat!