Zodra je een kat in huis haalt is waarschijnlijk een van je eerste vragen: ‘Hoeveel moet ik mijn kat voeren?’. Zelfs mensen die al jaren katten hebben, vragen zich vaak nog af hoeveel katten nu precies eten. In dit artikel nemen we een paar factoren door die invloed hebben op hoeveel een kat eet. Er is namelijk niet één goed antwoord, maar is afhankelijk van verschillende variabelen. Denk hierbij aan het gewicht en de leeftijd van een kat, of je natvoer of droogvoer geeft en hoe actief het beestje is.
Te veel voeren
Waarschijnlijk de meest voorkomende fout die mensen maken bij het voeren van hun kat: te veel voeren. Obesitas is de meest voorkomende voedingsziekte bij katten. Veel mensen vinden een mollige kat er schattig uit zien, maar het is eigenlijk heel zielig. Obesitas bij katten wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, artritis en urineweg aandoeningen. Het is niet noodzakelijk dat mensen hun kat opzettelijk meer eten geven dan ze nodig hebben. Vaak weten we het gewoon niet precies.
Hoeveel voer heeft een kat nodig?
Volgens het Animal Medical Center in New York heeft een gezonde, actieve volwassen kat ongeveer 65 calorieën per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Dus de gemiddelde kat van 3,5 kilo heeft ongeveer 225 calorieën per dag nodig. Voor iedere levensfase van de kat gelden weer andere behoeftes. Zo gaat een kat de volgende levensfases door:
- Kitten fase
- Groei fase
- Volwassen fase
- Senioren fase
Los hiervan kan er ook nog sprake zijn van:
- Zwangerschap
- Castratie
- Ziektes
- Intolerantie
Bij iedere fase is er een andere voedingsbehoefte. Soms op basis van energie die de kat nodig heeft. Soms heeft ze speciale voeding nodig met bepaalde voedingsstoffen voor een specifieke fase zoals zwangerschap. De eerste stap is dus een soort kattenvoeding kopen die aansluit bij de levensfase van de kat. Normaal gesproken kun je op de verpakking van het kattenvoer vinden hoeveel calorieën er in zitten en hoeveel je de kat dus moet geven. Hier moet je van uit gaan.
Natuurlijk is het belangrijk te weten wat een kat nodig heeft, maar het is ook leuk om de kat af en toe te verwennen. Lees daarover verder op onze pagina over wat katten lekker vinden. Ook goed om daarbij als informatie te hebben: wat mogen katten niet eten?
Eet uw kat genoeg – of te weinig?
Gedurende het hele leven gaat een kat dus verschillende fases door. In de kitten fase de is stofwisseling en de voedingsbehoefte anders dan in de volwassen fase. Daar moet je het dieet op aanpassen. Voel af en toe eens aan de ruggengraat en ribben van je kat. Als de ribben en ruggengraat door haar huid heen komen, is ze te dun. Als u de ribben niet kunt voelen, heeft uw kat waarschijnlijk overgewicht. Pas daar dan de voeding op aan.
Door het voer te verdelen, voorkomt u dat uw katten te veel eten. Voeding met vrije keuze is een van de belangrijkste bijdragen aan obesitas bij katten.
Twijfel je nog? Een dierenarts krijgt deze vraag regelmatig. Hij of zij kan je prima adviseren in de voedingsbehoefte van jouw kat. Ook interessant om te lezen: wat eet een kat eigenlijk?
Nieuwe kat in huis? Denk hieraan bij voeren
Wanneer je een nieuwe kat in huis neemt wil je natuurlijk dat zij aan jouw voedingsschema gaat wennen. Doe dit niet meteen. Eerst is het belangrijk om haar dezelfde hoeveelheid van hetzelfde voer te blijven geven. Houdt ook hetzelfde schema als waaraan ze gewend is. Nadat de kat een beetje is gewend in jouw woning kun je vervolgens geleidelijk overstappen naar jouw eigen voer en schema. Katten zijn erg gevoelig voor verandering, en een nieuwe kat zal te maken krijgen met veel nieuwe omgevingsstress. Een verhuizing is al stressvol genoeg. Door het voer en het schema eerst een tijdje consistent te houden, wordt haar overgang gemakkelijker en blijft de darmklachten op afstand.