Savannah kat

Inhoudsopgave

Wil jij misschien een Savannah kat? Dan lees je in dit artikel wat je moet weten voordat je er een aanschaft. Meet de Savannah kat koop je zeker iets moois en speciaals. Het zijn geen gewone poezen, zoals de normale huiskat. Het is een kat met hele specifieke kenmerken, die je in Nederland vaak niet zomaar vrij rond ziet lopen.

Uiterlijk Savannah kat

Het meest speciale aan de Savannah kat is wel zijn uiterlijk. Daarin kent hij geen gelijke. Hij is lang, slank en ogen een stuk groter dan de normale huiskat. De katers zijn een stuk groter dan de poezen. Een F1 Kater heeft een schofthoogte van ongeveer 40 tot 45 centimeter. Sommige katers hebben zelfs en schofthoogte van 60 centimeter.

Dit hangt af van het percentage Serval dat in het ras gefokt is. De Serval is namelijk een wilde Afrikaanse kat en is gekruist met een gedomesticeerde kat, waardoor de Savannah kat ontstond. Poezen worden niet groter dan zo’n 40 centimeter schofthoogte. Maar je hoeft de extremen niet op te zoeken. Er zijn ook Savannah katten die het formaat hebben van een normale huiskat. Dit zijn de F3, F4 en F5 katten.

Hun vacht kan verschillende kleuren en patronen hebben. Sommige hebben een soort zwarte stippen op een lichtere vacht, bijvoorbeeld een bruingestipt streeppatroon. Of een zwartgestipt zilver met zwarte puntjes. Ze kunnen verschillende kleurpatronen hebben, zoals marmerkleurig, sneeuwkleuring of blauwachtig. Het uiterlijk wordt sterk beïnvloed door de generatie. Hoe meer Savannah, hoe wilder het uiterlijk. Zeker als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld een Britse Korthaar heeft de Savannah kat echt het uiterlijk van een wilde katachtige.

Belangrijke kenmerken zijn de staande oren, de lange benen, de dikke nieuw en ingevallen ogen. Het lichaam is lang en zijn achterwerk is vaak hoger dan zijn schouders. Hij heeft een klein hoofd en een lange slanke hals.  Deze kenmerken zijn steeds minder aanwezig bij latere generaties. Doordat de soort nog erg jong is (sinds 1986) zijn er veel verschillende variaties.

Karakter van de Savannah kat

De Savannah kat wordt qua karakter vaak vergeleken met een hond. Ze is loyaal, houd van aandacht en volgt haar baasje overal waar hij gaat en staat. Je kunt ze zelfs trainen om aan de lijn te lopen. Wel zo fijn, want het wordt toch vaak wel afgeraden om ze vrij rond te laten lopen. Mensen schrikken soms van de omvang van deze poezen en katers, waardoor ze zelfs het nieuws halen! Zeker bij de grotere exemplaren. Verder is het natuurlijk ook een kostbaar bezit en er kan van alles mee gebeuren als zo vrij rond lopen. Je moet er niet aan denken dat ze onder een auto lopen bijvoorbeeld.

Veel Savannah katten hebben totaal geen watervrees. Ze spelen er in en een waterbak kunnen ze dan ook erg waarderen.

De Savannah kan goed overweg met mensen, kinderen, soortgenoten en honden. Als de kat goed gesocialiseerd is, dan is de Savannah socialer dan een normale huiskat. Je kunt ze van alles leren, zoals apporteren bijvoorbeeld. Dit soort dingen aanleren is goed voor de band met jouw huisdier.

De Savannah kat is een vriendelijk beest. Het liefst ligt hij bij je op de bank en nog liever kruipt hij bij je in bed. Hoe verder de generatie, des te meer het een gewone huiskat wordt. Dit gedrag komt overeen met andere knuffelige katten zoals de Ragdoll.

De Savannah kat is nog erg in ontwikkeling en door het gebruik van verschillende rassen in het fokprogramma, kan het karakter per Savannah erg verschillen. Rassen die veel gebruikt worden zijn bijvoorbeeld de Siamese kat, de Bengaal, de Ocicat en de Egyptische mau.

Wat heb je nodig

De meeste Savannah katten van een vroege generatie (tot F4) hebben een buitenkooi. Ze hebben echt ruimte nodig. Het zijn dus absoluut geen binnenkatten. Sommige Savannahs kunnen wel 2,5 meter hoog springen en zijn energiek. Ze hebben echt ruimte nodig.

Verder hebben ze echt veel aandacht nodig en het liefst minimaal één soortgenootje. Het zijn echte gezelschapsdieren. Samen kunnen ze spelen en bewegen in een ruime buitenren.

Savannahs hebben een volledig rauw dieet of een combinatie van droogvoer met vlees en zelfs prooidieren.

De latere generaties vanaf bijvoorbeeld generatie 4 (F4), zijn leuke huiskatten, meestal zonder gedragsproblemen. De verzorging is hetzelfde als bij huiskatten. Al raden fokkers vaak nog steeds af om ze alleen buiten te laten. Ze worden nog wel eens gestolen, naast dat ze natuurlijk gemakkelijk een ongeluk kunnen krijgen in het verkeer.

Binnen kunnen deze latere generaties prima uit de voeten met een krabpaal, speelgoed en een hoge zitplek. Liefst samen met een hond of een andere kat. Dat is voor hun welzijn wel zo prettig. Ook zijn ze niet schuw van een lekkere kattenmand.

Ook voor deze latere generaties geld dat je ze beter niet los kunt laten lopen in de buurt. Ze zijn prijzig en kunnen gestolen worden. Ook wil je niet dat ze ongewenste ziektes en infecties oplopen. Een mooie kattenren met een leuk kattenhuis biedt uitkomst!

Waar moet ik op letten

Voor de meeste katteneigenaren zal gelden dat ze katers of poezen willen die normaal in het gezin kunnen wonen. Als je kiest voor een latere generatie (F4 of later) dan is dat prima realiseerbaar. Bij Savannahs met de classificatie STB weet je zeker dat deze Savannah kat minstens 4 generaties is verwijderd van de Serval, waarvan alle ouderdieren van een Savannah afstammen.

Verder is het wel lastig om de goede fokkers van de slecht te onderscheiden. Dat fokkers aangesloten zijn bij een vereniging zegt niet altijd iets over de kwaliteit die ze willen fokken.

Veel mannelijke dieren zijn onvruchtbaar tot en met de 5e generatie. Tot die tijd hoef je dus geen kittens te verwachten.

Prijs Savannah kat

Goed gefokte Savannah katten zijn niet goedkoop in vergelijking met andere rassen. Poezen en katers die voldoen aan de rasstandaard beginnen vanaf ongeveer € 1.000 euro voor een zesde generatie. Voor eerdere generaties (F5 en F4) lopen de prijzen op tot zo’n € 1.500 tot € 2.000 euro. Voor F3 en F2 Savannah katten betaal je ongeveer € 3.000 tot 6.000 euro voor een exemplaar. Maar dan heb je ook wel iets speciaals wat niet veel anderen hebben.

Ten slotte

Samengevat kies je met een Savannah kat voor poezen of katers met een heel mooi en bijzonder uiterlijk. Het zijn intelligente en lieve katten die je van alles kunt leren. Je laat ze liever niet buiten lopen. Wel zo fijn voor de buren, voor de katten zelf en ook voor jou. Zo veroorzaken ze geen overlast, lopen ze geen ongewenste ziektes op of raken ze gewond in het verkeer. Je hebt ze toch voor een aardig bedragje gekocht, dus je wilt ook niet dat ze gestolen worden. Maak bijvoorbeeld een mooie kattenren voor ze met een mooi kattenhuis. Dan zijn ze helemaal gelukkig. Wees er zuinig op, ze zijn het waard!