Ragdoll kleuren

Inhoudsopgave

Ken jij alle Ragdol kleuren die er zijn? Nog niet? Lees dan snel verder. Als de kleuren van de Ragdoll nieuw zijn kan het nogal overweldigend voelen. Er lijken zo veel verschillende opties te zijn!

Naast de kleur is het ook erg belangrijk welke gedeeltes er dan precies gekleurd zijn. Op zoek naar een goed uitleg over Ragdoll kleuren? Lees dan snel verder!

ragdoll kleuren
Het begrijpen van alle mogelijke Ragdoll kleuren en de combinaties kan lastig zijn

Ragdoll kitten kleuren

Ten eerste is belangrijk om op te merken dat de Ragdoll pas op latere leeftijd de uiteindelijke kleuren krijgt. Radgoll kittens worden namelijk helemaal wit geboren. Na de geboorte duurt het ongeveer een dag of drie totdat de eerste kleuren zichtbaar worden.

Ook dan weet je nog steeds niet heel veel over de uiteindelijke situatie. Het kan tot wel vier jaar duren totdat de uiteindelijke kleuren zijn bereikt. Na deze vier jaar blijven de kleuren over het algemeen hetzelfde, met een uitzondering waar sommige kleuren wat donkerder worden.

ragdoll kleuren bij kittens
Ragdoll kleuren bij kittens verschijnen pas na een paar dagen
“Anna, five weeks old” by Pacificat Ragdolls is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Ragdoll kleuren

Welke kleuren kan een Ragdoll hebben? Ten eerste is het zeer belangrijk te vermelden dat de kleur niet het enige is. Naast de kleuren is namelijk ook het patroon zeer belangrijk. Over die patronen lees je hieronder. De patronen kunnen een combinatie zijn van de volgende zes kleuren:

 • Seal: dit is een donkerbruine kleur.
 • Chocolate: dit is een lichtere versie van seal.
 • Blue: echt helder blauw, staalblauw. Bij bleu zijn de onderkant van de voetjes grijs.
 • Lilac: dit is een lichte versie van bleu. Kan een paarse gloed hebben.
 • Red: rood, soms met een oranje gloed.
 • Cream: dit is een lichtere versie van red.

Ragdoll kleuren patronen

De combinatie van de Ragdoll kleuren is ook erg belangrijk. Een Ragdoll wordt ook wel een “pointkat” genoemd. “Points” heeft in dit opzicht betrekking op de “punten” oftewel “uiteinden” van de kat. Deze uiteinden zijn: masker, oren, poten en staart. Deze gedeeltes van de Ragdoll hebben een meer donkere kleur als het lichaam.

De wijze waarop deze lichaamsdelen zijn gekleurd, en de combinatie hiervan, valt uiteen in drie hoofdsoorten: Colorpoint, Mitted en Bicolor:

 • Colorpoint
 • Mitted
 • Bicolor

Colorpoint

Bij een colorpoint Ragdoll zijn hebben de neus, de oren, de poten en de staart een donkerdere kleur dan de rest van het lichaam. Alle “points” moeten dezelfde kleur hebben en er moet een groot contrast zijn tussen deze donkere en lichte gedeeltes. Overigens kan het contrast tussen de donkere en lichtere gedeeltes wel verschillen. Dat blijft het nog steeds een colorpoint.

Mitted

Letterlijk betekent “mitted” behandschoend. Alsof de Ragdoll handschoenen aan heeft dus. Bij mitted zijn ook de point gekleurd, net zoals bij colorpoint Ragdolls, maar nu heeft het diertje witte handschoenen aan. Of eigenlijk passender: sokjes. Het lijkt alsof ze witte sokken aan hebben. De voorpoten hebben enkelsokjes en de achterpoten hoog opgetrokken sokken.

Over de buik van de mitted Ragdoll loopt een witte streep. Deze loopt helemaal vanaf de kin tot het begin van de staart. Ook kan een mitted kat nog een wit gedeelte op de neus hebben, maar dit hoeft niet.

Bicolor

De bicolor is snel te herkennen aan het witte patroon op de kop. Dit patroon loopt vanaf het voorhoofd, tussen de ogen door naar beneden en splits zich daarna in twee├źn richting de beide wangen. Daar loopt het over in de kraag, die ook wit is.

Daarbij heeft een bicolor witte voor- en achterpoten. De voorpoten zijn wit tot de hoogte van de elleboog en de achterpoten zijn volledig wit. De staart en oren van de bicolor zijn hier de points en hebben dus een donkerdere kleur. De gedeeltes van leer, dus het neusje en de voetzolen, zijn roze van kleur.

Er zijn vier soorten bicolor te onderscheiden:

 • True bicolor: donkere points, maar een lichter kleurzadel over de hele rug. Dit leurzadel kan een witte vlek hebben.
 • High mitted bicolor: kan wat witte gedeeltes op het kleurzadel hebben.
 • Mid high bicolor: het witte kleuren patroon op het gezicht is vaak iets breder. Het kleurzadel is kleiner en er kan wit op de oren zitten.
 • High white: deze Ragdoll heeft een wit master met verder weinig kleuren boven op het koppie en op de rug.

Lynx / tabby

Lynx wordt ook wel tabby genoemd (of andersom natuurlijk). Het gaat dan om het streepjespatroon of een gevlekt patroon. Waarschijnlijk herken je dit wel van andere katten. Veel andere kattenrassen, zoals de Savannah kat, hebben dit patroon.

Tortie

Als jouw Ragdoll twee kleuren heeft, dan is het een tortie. Tortie kan zowel met rode als met bruine gedeeltes zijn. Meestal zijn het de poezen, een kater is vrij zeldzaam in deze kleurencombinatie.