Ragdoll karakter

Inhoudsopgave

De Ragdoll is één van de meest geliefde kattenrassen ter wereld. Natuurlijk hebben ze een fascinerend uiterlijk, maar het Ragdoll karakter is voor de meesten de werkelijke reden om van deze katten te houden. Het karakter van de Ragdoll is volgzaam, aanhankelijk en tegelijkertijd zeer intelligent en speels. De ideale kat dus! Lees er op deze pagina alles over.

ragdoll karakter
Het Ragdoll karakter is één van de reden waarom dit ras zo populair is

Het karakter van de Ragdoll: een disclaimer vooraf

Je leest deze pagina omdat je meer wilt weten over het karakter van de Ragdoll. Het is goed dat je informatie verzamelt voordat je overgaat tot de aanschaf van jouw nieuwe geliefde huisdier. Een kleine disclaimer vooraf is echter wel belangrijk: iedere kat is uniek. Zeker, het Ragdoll ras vertoont een aantal gemeenschappelijke kenmerken, maar de persoonlijkheid van het diertje is daarnaast afhankelijk van een breed scala van factoren.

Jouw geliefde Ragdoll kan dus karaktereigenschappen vertonen die afwijken van wat als het “standaard Ragdoll karakter” wordt omschreven. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Ragdoll kleuren. Die kun je nagenoeg precies afstemmen en voorspellen met de fok.

Houd er bij het karakter van jouw nieuwe kat dus rekening mee dat sommige kenmerken precies zo zullen zijn als hier beschreven, terwijl andere weer nauwelijks aanwezig kunnen zijn. Dat gezegd hebbende: hieronder vind je de complete beschrijving van het karakter van de Ragdoll!

Het Ragdoll karakter

Heel relaxed

Het belangrijkste kenmerk van het karakter van de Ragdoll: ze zullen helemaal ontspannen zijn als ze worden opgepakt. Bij het optillen hangen ze slap als een pop in je armen. Het verhaal luidt dat ze deze eigenschap hebben gekregen door de fok van het ras. Alhoewel deze eigenschap bij veel Ragdolls aanwezig is, kan het per kat verschillen in welke mate je dit merkt.

Ragdolls houden van mensen

Een ander opvallend kenmerk van Ragdoll-katten is hun affiniteit met mensen. Ze zijn dol op hun baasjes, maar ze zijn ook enorm geïnteresseerd in het omgaan met andere mensen. Het leuke is dus dat ze niet eenkennig zijn. Deze interesse maakt de Ragdoll een perfect karakter voor een groter huishouden, bijvoorbeeld met kinderen. Er zijn overigens ook tal van voorbeelden waar een Ragdoll prima samen kan leven met een hond.

Privacy? Niet als het aan jouw kat ligt

Hierboven schreven we al dat jouw Ragdoll een grote interesse heeft in mensen. Die interesse komt onder andere tot uiting in het feit dat jouw kat jou overal in het huis zal volgen. Waar jij gaat, daar is jouw Ragdoll. Had je liever eventjes alleen naar de wc gewild? Niet als het aan jouw kat ligt!

Wat goed is om te vermelden is dat deze karaktereigenschap positief is, ze zijn niet opdringerig. Ze kunnen uren met je doorbrengen, maar vallen je niet lastig.

Ragdoll karakter: zeer speels

Mensen vergelijken het Ragdoll karakter nogal eens met dat van een hond. En dat is niet zonder reden. De Ragdoll is een zeer speelse kattenras. Ze zijn altijd in voor een spelletje. Die speelsheid is een enorm leuke combinatie met hun interesse voor mensen. Je kunt een Ragdoll dan ook prima dingen aanleren zoals apporteren.

Het Ragdoll karakter is ontspannen en constant

Een andere bekende karaktereigenschap van dit ras is het gelijkmatige karakter. Dat klinkt misschien niet als een positieve eigenschap, maar dat is het wel. Veel andere kattenrassen staan erom bekend om regelmatig extreme karaktertrekken te vertonen. Het Ragdoll karakter is daarentegen juist veel stabieler. Meestal zijn ze relaxed, ontspannen en geïnteresseerd.

Ragdolls zijn geen grote klimmers

Als jij ervaring hebt met andere kattenrassen, zoals een Britse Korthaar, herken je dit misschien: jouw kat klimt overal op. Het karakter van de Ragdoll is op dat gebied heel anders. Je zult jouw kat niet zo snel op een kast zien klimmen. Dit betekent overigens niet dat ze niet nieuwsgierig zijn. De Ragdoll is extreem nieuwsgierig en geïnteresseerd, maar klimt liever niet op objecten.

karakter van de ragdoll

Ideale eigenaren voor een Ragdoll

Je kiest een kat op basis van het karakter. Hierboven kon je lezen hoe dat karakter van de Ragdoll normaal gesproken in elkaar zit. Maar wat zoek een Ragdoll eigenlijk in een baasje? Het mooiste zou zijn als je een ontspannen kat zoekt en je veel tijd hebt om ze de volle aandacht te geven die ze verdienen.

Een gezien met kinderen is dan ook perfect. Natuurlijk mag je de kat niet pesten, maar bij normale omgangsvormen zal een Ragdoll niet snel agressief gedrag vertonen richting kinderen.

Daarnaast is een druk huishouden leuk voor de Ragdoll omdat ze dan lekker veel te zien en ontdekken hebben. Let wel: dit betekent niet dat je niet meer met jouw kat hoeft te spelen!

De ontwikkeling van de persoonlijkheid van de kat

Zoals we hierboven al schreven hangt de persoonlijkheid van een kat grotendeels af van het individu. Dit is ongeacht het ras en de beschreven karakterkenmerken. Net zoals bij de ontwikkeling van mensen, hebben de ervaringen die katten tijdens de eerste levensmaanden opdoen een enorme impact op de karaktereigenschappen die ze als volgroeide kat zullen ontwikkelen. Enkele van de factoren die een grote invloed hebben op het karakter van de Ragdoll zijn de volgende:

  • De gezondheid van de kat als kitten
  • De band tussen de kitten en de moederkat. Bijvoorbeeld: hoe lang is de kitten bij de moeder gebleven?
  • De band tussen de kitten en de andere kittens in het nestje.
  • De omgeving waar het nestje is geboren en opgegroeid.
  • De band met de mensen die het nestje in huis hebben.

Over het algemeen is de band met mensen voor een Ragdoll belangrijker dan met andere katten. Natuurlijk is de band met de andere kittens belangrijk, maar let vooral op de band met de mensen en de omgeving waar ze op zijn gegroeid.

Het Ragdoll karakter ontwikkelt zich vervolgens door gebeurtenissen die de kat meemaakt. Dit vormt uiteindelijk de persoonlijkheid.