Wat is de leeftijd van een Ragdoll?

Inhoudsopgave

Wat is de gemiddelde leeftijd van een Ragdoll? Dat is van veel dingen afhankelijk, zoals we op deze pagina uitgebreid beschrijven. De korte versie: de gemiddelde levensverwachting van een Ragdoll kat is 9 tot 15 jaar. Onthoud hierbij dat we het hebben over een gemiddelde leeftijd. Een Ragdoll kan een maximale leeftijd bereiken van meer dan 20 jaar. Helaas zijn er ook voorbeelden van Ragdoll katten die zo’n mooie leeftijd niet halen.

Het gaat niet alleen maar om het getal. De manier waarop de Ragdoll een bepaalde leeftijd bereikt is misschien nog wel belangrijker. Lees er alles over op deze pagina.

Leeftijd Ragdoll: het gemiddelde

Zoals we al zeiden: de gemiddelde leeftijd van de Ragdoll ligt ergens tussen de 9 en 15 jaar. Deze leeftijd is berekend op basis van heel veel katten. Hoe meer Ragdolls er in deze statistiek worden meegenomen, hoe meer gemiddeld het getal wordt. Er zijn veel factoren die de leeftijd van het diertje beïnvloeden. De manier waarop de Ragdoll een leeftijd bereikt is eigenlijk nog belangrijker dan het getal zelf.

leeftijd ragdoll
De leeftijd van een Ragdoll is afhankelijk van meerdere factoren

Het tiende jaar is belangrijk

Uit de statistiek blijkt ook dat het tiende levensjaar erg belangrijk is. Als jouw Ragdoll eenmaal die leeftijd heeft gehaald wordt het diertje meestal nog veel ouder. De meeste Ragdolls die 10 zijn geworden, worden ook 15. Sommigen zelfs nog veel ouder!

Er zijn zelfs voorbeelden van Ragdolls die de leeftijd van 25 hebben gehaald. Dat is indrukwekkend! Hoe krijg jij dat ook voor elkaar? Lees daarvoor snel verder.

Leeftijd van jouw Ragdoll: wat heeft invloed?

Zo’n leeftijd van 15 jaar (of meer), dat wil jij natuurlijk ook voor jouw kat. De maximale leeftijd is afhankelijk van veel verschillende factoren. Een aantal daarvan heb je geen invloed op. Gelukkig kun je op een groot aantal wel invloed hebben! Welke factoren hebben er invloed op de maximale leeftijd van jouw geliefde Ragdoll kat?

Genetica

Vraag zeker bij de cattery naar de leeftijd van de ouders van jouw nieuwe kat. Ook kan het belangrijk zijn om naar de leeftijd van de grootouders te vragen. Daarnaast is nog goed om te weten waaraan of waarom de ouders zijn overleden.

Acute ziektes

Een Ragdoll hebben is heerlijk, maar er kunnen helaas ook nare situaties ontstaan. Het gebeurt helaas wel eens dat een kat iets eet wat giftig is. Ook kan een kat ergens allergisch voor zijn. Het is belangrijk om jouw kat goed te kennen. Als je het gedrag van jouw Ragdoll goed kent, kun je snel inspelen op afwijkend gedrag. Zo kun je er vroeg bij zijn als jouw kat bijvoorbeeld reageert op een allergische reactie.

Chronische ziektes

Vanwege genetica zijn Ragdoll katten helaas gevoelig voor hypertrofische cardiomyopathie. Dat kan er voor zorgen dat ze geen oude leeftijd halen. Hier ligt de nadruk op kan. Dat een Ragdoll genetisch aanleg heeft voor een bepaalde ziekte betekent niet dat het diertje dat ook krijgt. Door regelmatig naar de dierenarts te gaan zijn veel ziektes vroeg te ontdekken en zo is een hoop leed te voorkomen.

Voeding

Voeding heeft zeer veel invloed op de maximale leeftijd van de Ragdoll. Naast de maximale leeftijd speelt voeding ook een belangrijke rol in de levensstandaard van de kat. Door middel van een uitgebalanceerd dieet met de juiste voedingsstoffen blijft jouw Ragdoll gezond. Een gezonde Ragdoll is blij en heeft een beter leven.

De leeftijd van de Ragdoll binnen of buiten

De leeftijd van jouw Ragdoll is ook afhankelijk van de leefomgeving. Gaat jouw Ragdoll naar buiten? Dan krijgt de kat met andere zaken te maken als een binnenkat. Denk aan kou, wind en regen. Ook het gevaar op een aanrijding met een voertuig is aanwezig. Tegelijkertijd krijgt een buitenkat over het algemeen meer lichaamsbeweging. Dit laatste is weer van positieve invloed op de maximale leeftijd.

Activiteit

Zoals we hierboven al even zeiden: lichaamsbeweging is een belangrijke factor in de gezondheid en maximale leeftijd van de Ragdoll. Iedere kat heeft lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven en een mooi leven te hebben. Investeer dus tijd in jouw kat en speel dagelijks met het dier.

Een extra voordeel van spelen: het is aangetoond dat de Ragdoll gelukkiger is van menselijke aandacht (op een positieve manier). Een Ragdoll die gelukkig is leeft langer ­čÖé