De Ragdoll is een grote, relaxte kat met halflang haar en betoverende blauwe ogen. Een van de vele leuke dingen aan de Ragdoll is dat de kleur van het lichaam lichter is dan de kleur van het gezicht, poten, staart en oren. Deze vacht verkleurt de eerste twee jaar en pas na die periode krijgt de Ragdoll de definitieve kleur.
De ideale Ragdoll heeft een goed uitgebalanceerd karakter, zonder extreme uitspattingen. Dit maakt het ras een zeer geschikt lid van een familie waar al andere huisdieren of kinderen aanwezig zijn.
De Ragdoll bereikt het uiteindelijke gewicht na zo’n vier jaar. Mannetjes zijn met hun 5 tot 10 kilo een stuk zwaarder dan de vrouwtjes die gemiddeld zo tussen 3 en 6 kilo kunnen wegen.
De Ragdoll eigenschappen in een notendop
Naam | Ragdoll |
Afkomst | Californië |
Belangrijkste karaktereigenschappen | Liefdevol, rustig en onderzoekend |
Kan met andere huisdieren? | Ja |
Kan met kinderen? | Ja |
Geschikt als binnenkat? | Ja |
Oogkleur | Blauw |
Leeftijd | 12 tot 17 jaar |
Type vacht | Langharig |
Mogelijke patronen | tweekleurig, points (donkere snoet, poten, staart en oren), mitted (witte voetjes) |
Mogelijke kleuren | ijsblauw, blauw, chocoladebruin, donkerbruin, rood, lila, blauw-crème, crème |
Verharing | Zeer veel |
Behoefte aan aandacht | Gemiddeld |
De Ragdoll: rustig maar speels en nieuwsgierig
Een Ragdoll is over het algemeen meer geïnteresseerd in mensen dan in andere katten(rassen). En die interesse is groot! Ze rennen naar de deur om je te begroeten, volgen je door het hele huis en slapen op de bank als je een film aan het kijken bent. Kortom: waar jij bent, daar is de Ragdoll. En als de kat dan toch in de buurt is, dan wordt een knuffelpartij niet uit de weg gegaan!
Ze hebben zo veel interesse en aandacht voor je dat het goed mogelijk is om ze bijvoorbeeld te leren apporteren. Sowieso zijn ze erg speels en zijn altijd in voor een spelletje. Dit spelen gaat meestal zachtaardig. Je zult een Ragdoll niet snel zien spelen met de klauwen uit. Dat is fijn als je kleine kinderen in huis hebt. Natuurlijk moet je de kat niet irriteren, maar bij normaal speels gedrag zul je geen agressie zien.
Ondanks dat ze zo speels zijn is de Ragdoll ook te omschrijven als rustig. Ze zijn zeer relaxed en daarom geschikt voor mensen die op een appartement wonen. Dit relaxte komt ook tot uiting bij grote veranderingen in huis: hier heeft dit ras weinig last van.
Wil je meer lezen over het Ragdoll karakter?
Geschiedenis van de Ragdoll
Als je de vergelijking maakt met andere kattenrassen is de Ragdoll een vrij nieuw ras. Het ras is namelijk geregistreerd in 1966. Dit terwijl een ras als de Pers al rond 1600 geregistreerd was.
Over de manier waarop de Ragoll is ontstaan zijn meerdere verhalen in omloop. Het creëren van een nieuw kattenras begint meestal bij de fokker. Hij of zij selecteert een koppeltje van een kater en een poes met de gewenste eigenschappen. Dit koppeltje kan dan zorgen voor kittens met die eigenschappen.
Het koppeltje dat heeft gezorgd voor de Ragdoll is geselecteerd door mevrouw Ann Baker. Haar keuze viel op twee katten: een met een zijdezachte vacht en een met helderblauwe ogen.
De poes van dit koppeltje heette Josephine. En bij Josephine wordt het verhaal lastiger om na te gaan. Sommige bronnen vermelden dat Josephine de kat van de buren was, die doelbewust door Ann is gekozen. Andere bronnen weten te vertellen dat Josephine door Ann is gered na een auto ongeluk. Doordat de kat na het ongeluk immuun is geworden voor pijn is ze altijd relaxed. Dit zou er toe hebben geleid dat Ragdolls zo relaxed zijn en zo slap worden als een lappenpop als je ze optilt.
Hoe het ook zij, één ding staat vast. Wil een Ragdoll officieel erkend worden, dan moet het een afstammeling zijn van de kat Josephine.
De vacht
De vacht is één van de eigenschappen die de Ragdoll voor velen zo aantrekkelijk maakt. De vacht is middellang en voelt dik en fluweelachtig aan. Het doet een beetje denken aan de vacht van een konijn. Rondom de staart en nek is de vacht iets langer dan op de rest van het lichaam. Zoals je bij andere kattenrassen ook ziet valt de vacht gedeeltelijk uit in de lente en zomer. Dit is normaal. Doordat dit ras geen ondervacht heeft is deze haaruitval een stuk minder dan bij andere kattenrassen.
Een ander kenmerk van de vacht van de Ragdoll is de prachtige grote, luchtige kraag om hun nek. Dit kenmerk wordt meestal meer uitgesproken naarmate ze ouder worden. Deze kraag zorgt ervoor dat dit kattenras er trots en elegant uitziet.
De kleuren van de Ragdoll zijn een erg belangrijk onderdeel. Deze katten noem je “pointkatten”. Dit houdt in dat de kleur van de snuit, staart en oren anders is dan de rest van het lichaam. Lees er alles over op de pagina over Ragdoll kleuren.
Het uiterlijk: bouw en koppie
De vacht is waarschijnlijk de voornaamste reden om een Ragdoll als nieuwe huisgenoot te overwegen. Los van de vacht is de rest van het uiterlijk ook zeker de moeite waard. Het eerste wat opvalt is dat een Ragdoll een stuk groter en forser is dan een “normale” huiskat. Het mannetje kan soms wel 10 kilo wegen! Dat is een flinke jongen.
Deze forse bouw komt vooral tot uiting in de schouders en de borst. Die zijn stevig en gespierd. Dat merk je ook met spelen met deze katten: ze zijn best sterk!
Ook het koppie van dit kattenras is prachtig. De ogen zijn altijd helderblauw, onafhankelijk van de kleur van de vacht, en ovaalvormig. Echt ogen om in te verdrinken (en daar is het beestje zich prima van bewust). De oren zijn vrij breed en staan in een schuine hoek op het koppie.
Gewicht
Ragdoll katten zijn dus vrij groot en stevig, maar ze doen er tegelijkertijd relatief lang over om tot hun maximale gewicht te groeien. Het duurt ongeveer 4 jaar tot een Ragdoll op het uiteindelijke gewicht is. Voor mannetjes zit dat uiteindelijke gewicht ergens tussen de 5 en 10 kilo. Voor vrouwtjes is dat ergens tussen de 3 en 6 kilo.
Verzorging
Vacht
Over het algemeen zijn Ragdoll katten niet gevoelig voor klitten in het haar. Dat zou je niet zeggen gezien de lengte en dikte van de vacht. Vaak zie je overigens wel dat klitten vaker voorkomen naarmate de katten ouder worden.
De prachtige vacht van dit kattenras vraagt wel enige verzorging. Deels is dat om de klitten te voorkomen, deels om de verharing deels voor te zijn. Omdat de Ragdoll geen ondervacht heeft is de behoefte aan kammen niet heel groot, maar toch nog steeds aanwezig. Ongeveer eenmaal per week een goede borstelbeurt is voldoende. De rest van de verzorging neemt de kat op zich.
Beweging
Net zoals iedere kat heeft ook een Ragdoll voldoende beweging nodig om zowel mentaal als fysiek gezond te blijven. Beweging kun je aan jouw kat op twee manieren aanbieden: door het faciliteren van ruimte en speeltjes, zodat de kat zelf aan de slag kan, maar ook door te spelen met jouw kat.
Spelen is een belangrijk element in de verzorging. Een Ragdoll is een kattenras wat grote interesse in jouw toont. De kat is betrokken en krijgt graag aandacht. Door te spelen voldoe je aan die behoefte en geef je de kat de nodige beweging. Daag het diertje uit met leuke spelletjes. Je zult zien dat jullie daar beiden veel plezier van hebben!
Groeifase en leeftijd
Zoals hierboven al even werd geschreven kan het tot vier jaar duren totdat het uiteindelijke gewicht is bereikt. De Ragdoll groeit dus vrij langzaam in vergelijking met andere kattenrassen. Ook kan in die groeiperiode de kleur van de vacht nog veranderen. Na deze vier jaar in principe niet meer.
Over het algemeen is de gemiddelde leeftijd van de Ragdoll zo’n 15 jaar. Dit is dus een iets hogere maximale leeftijd dan van andere kattenrassen. Natuurlijk is de leeftijd van de Ragdoll volledig afhankelijk van eventuele erfelijke aandoeningen, ziektes, voeding en verzorging. Verder lezen over de Ragdoll leeftijd.