Noorse Boskat

Inhoudsopgave

Geschiedenis

Vanouds komt de Noorse Boskat uit Scandinavië en loopt daar op sommige plekken nog steeds vrij rond. In 1977 is deze kat officieel als internationaal kattenras erkend, maar het is al een oud kattenras. Al voor de tijd van de Vikingen waren er katten in Noorwegen aanwezig als huisdier. Uiteindelijk is men een fokprogramma gestart omdat men bang was dat de Noorse Boskat zou uitsterven.

Zijn voorouders waren waarschijnlijk kortharig. Het vermoeden is dat de Noorse Boskat oorspronkelijk in Europa terecht is gekomen door de komst van de Romeinen. Vanuit Europa is hij vervolgens richting het noorden vertrokken. Door aanpassing aan het klimaat konden langharige boskatten vermoedelijk beter overleven en zo pasten zij zich steeds verder aan.

Uiterlijk van de Noorse Boskat

De Noorse Boskat is een lange en krachtige kat, die meestal iets groter is dan de normale huiskat. In dat opzicht heeft hij wel iets weg van de Savannah kat. De Boskat is halflangharig, met wollige ondervacht. In de zomer verliest hij een deel van zijn vacht, behalve bij zijn staart. In de herfst groeit de kraag en ondervacht weer aan. In de winter zit hij helemaal ingepakt.

De poezen zijn wat kleiner dan de katers. Maximaal wegen ze zo’n 8 kilo. Net zoals bijvoorbeeld Ragdolls zijn dit dus flinke katten! De kop is driehoekig met ver uit elkaar staande oren en grote amandelvormige ogen. Ze zijn in uiteenlopende kleuren te vinden. Witte katten met gekleurde ogen. Groenkleurige boskatten en goudkleurig.

noorse boskat
De Noorse Boskat

Karakter

Deze boskat heeft een vriendelijk karakter. Het zijn sociale poezen die dol zijn op hun baasje. Ze leven graag samen met andere katten, kinderen en honden.

Ze zijn erg speels en levendig. Ze jaagt graag en klimt en springt als geen ander. Hun sterke spieren zijn daar uitermate voor geschikt.

Erfelijke aandoeningen

Dit ras heeft wel aanleg voor een genetische hartziekte. Als het goed is wordt dit door een goede fokker in een vroeg stadium geconstateerd. Als de kat drager is van deze ziekte, dan mag deze boskat niet gebruikt worden om te fokken. Anders is de kans groot op kittens met een hartafwijking.

Ook komt er sporadisch een oogaandoening (PRA) voor bij de Noorse Boskat of een stofwisselingsziekte (GSD IV). Verder heeft de Noorse Boskat weinig last van erfelijke aandoeningen.

Verzorging

Omdat deze boskat speels en actief is houd hij wel van een tuin of balkon, speelgoed en een krabpaal waar hij flink in kan klimmen. Ook een leuke kattenmand kan een waardevolle aanvulling zijn aan jouw woning.

Omdat ze zo sociaal zijn wordt vaak geadviseerd om er twee aan te schaffen. Of in ieder geval te zorgen dat ze een maatje hebben.

De vacht hoef je niet veel aan te doen. De Noorse Boskat onderhoud zelf haar vacht, maar als je wilt kun je het kammen of borstelen.

Verder kan wat kattengras helpen tegen alle haren die ze inslikken bij het onderhouden van hun vacht. Dat is altijd prettig. Als voer is vers vlees eigenlijk het beste, maar kant en klaar vlees kan ook als je goed let op voldoende eiwitten.

Prijs Noorse Boskat

De prijs voor een Noorse Boskat kan erg variëren. Dit hangt sterk af van de mate waarin de fokker het dier heeft laten onderzoeken op gezondheid en erfelijke afwijkingen. Daarnaast speelt ook het uiterlijk en de kleur een rol. De prijs voor een volwassen Noorse Boskat ligt op ongeveer € 750 tot € 1000 euro. Dat ligt ongeveer gelijk aan de prijs van bijvoorbeeld een Britse Korthaar kat.

Daarnaast zijn er aanschafkosten voor bijvoorbeeld een kattenmand en andere benodigde artikelen. De jaarlijkse kosten voor verzorging en dierenartskosten zijn als snel 400 euro per jaar. Houdt rekening met dierenartskosten voor bijvoorbeeld castratie. U kunt voor onverwachte kosten komen te staan als uw poezen onverwacht ziek worden. Eventueel kunt u daar een ziektekostenverzekering voor afsluiten.

Zoekt u een Noorse Boskat kitten, dan is de NLVK een goed startpunt. Daar vindt u alle fokkers die zijn aangesloten bij deze vereniging. Bij aanschaf van een echte raskat krijgt u een eigendomscertificaat waarmee de fokker de Noorse Boskat kitten op uw naam zal zetten. Dit is dus een soort overschrijving. Verder kunt u vragen of u de stamboom van de boskat kitten in mag zien. De fokker zal het kitten ingeschreven hebben in het stamboek van een raskatten vereniging.

Herplaatsing

De rassenvereniging, de Nederlandse Langhaarkatten Vereniging (NLVK), helpt bij de herplaatsing van uw Noorse boskat. Op de website van de NLVK is te vinden hoe u deze boskatten kunt aanmelden voor herplaatsing. Deze service is wel alleen voor NLVK leden.

Uiteraard kunt u uw boskat ook gewoon zelf verkopen via marktplaats of u kunt een asiel inschakelen bij de herplaatsing van uw kat. Ook kunt u eens kijken op de site van de dierenbescherming. Zij herplaatsen ook poezen en boskatten. Verder zijn er verschillende sites die mensen in contact brengen voor het herplaatsen van deze poezen. Door goed speurwerk vindt u geheid de boskat die bij u past.