Britse Korthaar

Inhoudsopgave

De Britse Korthaar is een schattig kattenras. Met hun prachtige vacht en leuke gezichtsuitdrukking heeft de Britse Korthaar al vele harten veroverd. Ben jij je aan het oriënteren tot aankoop? Of ben je al de trotse huisgenoot van een Britse Korthaar? Op deze pagina lees je alle informatie die je nodig hebt.

Achtergrond Britse Korthaar

De Britse Korthaar is een kat die pas aan het eind van de 19e eeuw werd gefokt, in Engeland. De Britse Korthaar is gekruist met de Perzische kat, waardoor zijn uiterlijk is verandert. Hij heeft hierdoor meer lichaamsvolume gekregen en zijn kop is groter geworden.

Het gekke is dat de Perzische kat juist een langharige kat is. Af en toe worden er daardoor per ongeluk langharige ‘Britse Korthaar kittens’ geboren. Hier wordt door bepaalde fokkers ook weer mee gefokt onder de naam Brits langhaar.

De Britse Korthaar is het oudste kattenras van Groot-Brittanië. Men vermoed dat deze kat door de Romeinen daar naartoe is gebracht. Het fokken met dit ras begon pas na de tweede wereldoorlog. Inmiddels zijn deze katten niet meer weg te denken uit onze woonkamers!

britse korthaar

Britse Korthaar kopen

Als je een Britse Korthaar wilt kopen kun je een aantal zaken overwegen. Wil je bijvoorbeeld een volwassen kat of ga je voor een van die schattige kittens. Dan heb je natuurlijk nog de keuze uit katers of poezen. Daarnaast kun je nog kiezen waar je deze kat wilt kopen. Kies je voor een fokker of ga je naar het asiel?

Dit hang ook af van hoe zeker je wilt zijn van de achtergrond, echtheid en stamboom van je Britse Korthaar. Ook onder fokkers zit er kaf onder het koren, dus het is niet verkeerd om meerdere fokkers te bezoeken. Goed door te vragen en misschien zelfs referenties te vragen en te benaderen.

Naast de Britse Korthaar is er ook nog een Europees Korthaar. Maar eigenlijk mag iedere kat die zich in Europa bevind zich Europees Korthaar noemen. Dit is een mix van allerlei kortharige katten. Dus eigenlijk gewoon de normale huis tuin en keukenkat. De enige overeenkomst met de Britse Korthaar is wellicht de ‘korte haren’.

Uiterlijk

Het bloed van de Perzische kat komt duidelijk terug in het uiterlijk van de Britse Korthaar. Hij heeft dezelfde gedrongen neus, bolle wangen en forse bouw. Het ras heeft kleine oren en grote ronde ogen. Poezen hebben wat minder bolle wangen dan katers. Het is een grote gespierde kat. Heeft een dikke staart met een afgerond uiteinde. De meest populaire kleuren zijn blauw, lilac en zilvertabby. Verder heb je nog colorpoint, chinchilla, tabby, tortie, torbie, harlekijn en bus. Ze hebben een wat rechtopstaande vacht en een goede ondervacht.

De Britse Korthaar weegt ongeveer 5 kg (poezen) en de katers wegen ongeveer zo’n 7 kg. Dat komt in de buurt bij wat een Ragdoll weegt. De Britse Korthaar is in veel verschillende kleurvarianten te krijgen. Er zijn meer dan 300 erkende kleurvariaties, dus je kunt iets kiezen dat goed staat bij je meubilair 😊.

Karakter Britse Korthaar

Het karakter van dit kattenras is rustig en op zichzelf. Ook dat lijkt op het karakter van de Perzische kat. Deze poezen lijken veel op elkaar. De Britse Korthaar is niet per se een schootkat, maar er zitten er zeker tussen die dat wel zijn. Over het algemeen is dit kattenras graag op zichzelf. Dat kan een voordeel zijn om dat de kat daarom ook niet veeleisend is en weinig aandacht hoeft te vragen.

Het is absoluut niet zo dat deze katten afstandelijk zijn. Puur in vergelijking met andere rassen kun je zeggen dat ze meer op zichzelf zijn. Je kunt deze kat prima als enig huisdier houden. Daar hebben ze absoluut geen problemen mee.

Erfelijke ziektes

Sommigen zijn geen fan van raskatten in het algemeen. Dit komt doordat sommige rassen eigenlijk te ver doorgefokt worden. Die katten zijn eigenlijk gewoon ziek.

De Britse Korthaar is ook best gevoelig voor erfelijke aandoeningen zoals hartfalen, pijnlijke gewrichten en losse knieschijven. Ook nierfalen komt voor.

Dit alles kan behoorlijke algehele malaise veroorzaken. Sommigen zeggen dan ook dat je beter niet kunt kiezen voor een raskat als je een echte liefhebber bent. Gewoon een huis tuin en keukenkat uit het asiel zou dan het beste zijn.

Informeer er naar bij het asiel en wellicht bij een goede fokker en maak daarin een goede afweging.

Verzorging

Een Britse Korthaar is ongeveer 2 keer per jaar in de rui. Zijn vacht kan gekamd worden, maar dat is niet perse nodig. Bij Britse Korthaar kittens is het handig om ze te laten wennen aan bijvoorbeeld nagels knippen en kammen. Dat maakt de verzorging op latere leeftijd eenvoudiger doordat ze er dan aan gewend zijn.

Verder redden ze het prima met de gebruikelijke noodzakelijke dingen zoals een kattenmand, kattenbak, krabpaal en voerbak.