Hoeveel tepels heeft een kat?

Inhoudsopgave

Hoeveel tepels heeft een kat eigenlijk? De meeste poezen hebben 8 tepels. Deze tepels zitten in 2 rijtjes van 4 op de buik van de kat. In sommige situaties heeft een kat 6 tepels. Dan heeft de kat 2 rijtjes van 3. Nog veel minder komt het voor dat een kat 10 tepels heeft. In dat geval zitten er 2 rijtjes van 5, 10 in totaal dus. Dat laatste komt eigenlijk nauwelijks voor. Verreweg de meeste katten zullen 8 tepels hebben.

Het kan trouwens lastig zijn om te tellen hoeveel tepels jouw kat heeft. Vaak zitten ze goed verstopt onder de vacht. Het kan per kat verschillen hoe dicht die vacht is en dus hoe goed je bij de tepels kunt. Soms worden de tepels ook wel spenen genoemd, dat gaat dus over hetzelfde.

Waarom heeft een kat tepels?

Waarom zitten er eigenlijk tepels op de buik van jouw poes? Zodra jouw kat moeder wordt, en er dus kittens zijn geboren, kunnen die kittens via de tepels melk drinken bij de moeder. Het lichaam van de moeder bereidt zich daar al vroeg in de zwangerschap op voor. Al na enkele weken zwangerschap worden de tepels dikker en trekt de vacht rondom de tepels zich wat terug. Zo kunnen de kittens er straks goed bij!

Hoeveel tepels heeft een mannetjes kat?

Ook mannetjes katten, katers genoemd, hebben tepels. Katers hebben net zoveel tepels als vrouwelijke katten. Meestal zijn dit er dus 8, maar in sommige situaties 6 of 10. Bij een mannetjes kat komt er alleen geen melk uit de tepels, zoals dat bij vrouwtjes katten wel het geval is (als ze moeder is geworden). Eigenlijk werkt dit dus hetzelfde als bij mensen.

hoeveel tepels heeft een kat