Alles over de kattenmand

Inhoudsopgave

Katten brengen het grootste gedeelte van hun leven slapend door. Een veilig en vooral warme slaapplek is dan ook zeer gewenst. Een warme kattenmand of poezenmand van wol of een radiatorhangmat geven dat veilige plekje om lekker te slapen. Met kussens en dekentjes kan je makkelijk meerdere slaapplekjes in het huis creëren. Klik hier om alle soorten en maten te bekijken.

Voor de kat zijn een paar dingen belangrijk:

  • Katten hebben een rustige plek nodig om uit te rusten. Het hebben van een goede kattenmand is daarom onmisbaar als je een kat in huis hebt. Het is het beste om de poezenmand op een plek te plaatsen die de kat uit zichzelf al vaak bezoekt, zodat hij zich er comfortabel voelt.
  • Er bestaan verschillende soorten kattenmanden, aangepast aan de verschillende soorten katten die er zijn: van wantrouwende of onzekere dieren die een beschutte hoek willen, tot katten die graag naar buiten gaan en die een mand nodig hebben die tegen vocht kan.
  • Als je kat buiten wilt slapen, bestaan daar ook speciale bedden voor. Als de kat het liefst bij je in je bed ligt, kun je met behulp van een kattenmand ook in bed een plaats voor je kat creëren, zodat je toch je eigen ruimte behoudt.

Waarom brengt mijn kat zoveel uren in zijn kattenmand door?

Hoewel ze zich soms als zeer snelle jagers gedragen, brengen katten een groot deel van de dag slapend door. Katten slapen ongeveer 70% van de tijd. Het is belangrijk om te begrijpen dat katten een andere slaapcyclus hebben dan mensen. Kittens en oudere katten slapen zelfs nog meer. Dit is normaal, wees daarom niet direct ongerust als je je huisdier veel ziet slapen.

Je moet niet vergeten dat, zelfs als het om een huiskat gaat, een kat in zijn spelroutines veel bewegingen maakt die hem kunnen uitputten. Katten moeten daarvan herstellen. Om een goede gezondheid te hebben, moet de kat bovendien de hoeveelheid uren slapen waar zijn lichaam om vraagt.

Waarom heeft mijn kat zijn eigen bed nodig?

Hoewel je kat misschien uren op de bank of bij je in je bed kan doorbrengen, is het voor een kat heel belangrijk om ook zijn eigen plekje te hebben. Het dier heeft behoefte zijn eigen ruimte, die naar hem ruikt en waar ze zich veilig voelen. Er zijn verschillende soorten manden, ieder gemaakt op basis van de behoeften van de verschillende dieren. Voor een wantrouwende kat raden we bijvoorbeeld aan om een model te kiezen dat bedekt is, zodat het dier zich extra veilig voelt.

Hoewel katten veel slapen, krijgen ze door de vele uurtjes die ze spelend doorbrengen over het algemeen ook de nodige lichaamsbeweging. Om hier voldoende van bij te komen, hebben katten een plekje nodig waar ze hun lichaam kunnen laten uitrusten. Het is belangrijk om een mand te kiezen die bij de behoeften van de kat past en bij de tijd van het jaar. Dit zal allemaal bijdragen aan het comfort van de kat.

Waarom is het voor mezelf goed als mijn kat zijn eigen mand heeft?

Ook voor jezelf biedt het veel voordelen als je kat een eigen mand heeft. Het zorgt ervoor dat de kat zijn haren niet overal achterlaat, maar deze in de mand verzamelt. Ook als je allergisch bent is een kattenmand een onmisbare tool, omdat de kat hierdoor zijn haren en andere irriterende stoffen minder op je meubels achter zal laten. Een bijkomend voordeel is dat kattenmanden over het algemeen gemakkelijk te wassen zijn.

Bovendien verkleint een poezenmand de kans dat je kat je meubels beschadigt, wat normaal gesproken een gebruikelijke praktijk is van katten. Ze zullen namelijk met hun eigen kattenmand kunnen spelen. Het wordt daarom ook wel aanbevolen om meerdere manden te plaatsen op de plekken waar je kat graag komt en uitrust.

Waarom slaapt mijn kat soms onder zijn mand?

Vanwege hun aard als jagers, hebben katten plaatsen nodig waar ze zich beschut voelen voor hun rust, als een soort schuilplaats waar het warm en comfortabel is. De ruimte onder een kattenmand biedt veel warmte en veiligheid en is zeer comfortabel voor katten. Dit is de reden dat je je kat soms onder de mand vindt en niet erop.

Om deze reden zijn de kattenmanden van bovenaf bedekt tegenwoordig zeer populair. Als alternatief kun je ook een deken bovenop de mand leggen. Op deze manier kan je huisdier beschutting zoeken onder de deken, terwijl de warmte van de mand onder zijn lichaam blijft.

Waarom wil mijn kat niet in zijn kattenmand liggen?

Het kan zijn dat je huisdier de mand afkeurt en andere plekken blijft gebruiken om uit te rusten. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de kattenmand op een plek in het huis staat die de kat niet bevalt. Of het kan zijn dat het materiaal waar de mand van gemaakt is, niet naar wens is, vanwege het gevoel dat dit geeft of de geur die het afgeeft.

Katten zijn verder hele nette dieren die altijd een schoon bed nodig hebben. De overgrote meerderheid van de kattenmanden kun je gelukkig in de machine wassen. Het kan soms echter gebeuren dat als je de mand net gewassen hebt, de kat het niet fijn vindt dat de mand niet langer naar hem ruikt. Om dit probleem te verhelpen, kun je wat van zijn speelgoed in de mand leggen. Houd in ieder geval altijd zoveel mogelijk rekening met de gewoonten van je kat bij het uitkiezen van een nieuwe mand.

Op welke tijdstippen van de dag gebruikt mijn kat zijn bed het meest?

Katten zijn het actiefst wanneer de zon opkomt en wanneer de avond begint. Je kat zal dus juist op die momenten dat jij waarschijnlijk in de “rustmodus” zit, gretig zijn om te eten, te spelen en te ravotten. Tegelijkertijd zal je kat de uren die jij bezig bent gebruiken om te slapen.

Zelfs als je huisdier overdag voldoende voedsel krijgt, leidt zijn jagersinstinct hem ertoe om ‘s nachts wakkerder te zijn. Van oorsprong was dit namelijk het moment dat hij zou moeten jagen, vanwege zijn vermogen om goed in het donker te zien. Verder vinden katten het heerlijk om gebruik te maken van de dagzonstralen om te liggen en te rusten met de warmte die de stralen met zich meebrengen.

Kan ik de poezenmand in de tuin plaatsen?

Dat kan zeker! Vooral tijdens de uren waarop de kat van de zon in de open lucht kan genieten. Deskundigen bevelen echter aan om het dier ‘s nachts binnenshuis te houden om het tegen de kou te beschermen. Als je het beestje liever buiten houdt of je merkt dat je kat het liefst altijd van huis wegblijft, raden we je aan om de mand in ieder geval op een veilig en beschutte plek te plaatsen.

Er zijn waterdichte en goed beschermde bedden die specifiek voor buiten kunnen worden gebruikt, zodat de kat het nooit te koud krijgt, zelfs niet als hij in de tuin verblijft. Zoals altijd het geval is met huisdieren, raden we je aan om naar hun gedrag te kijken en te ontdekken wat hen het gelukkigst maakt. Er zijn ook katten die het liefst de hele dag binnen blijven,  zelfs als ze een grote tuin tot hun beschikking hebben.

Wat is de beste plek in huis om een kattenmand te plaatsen?

Het is belangrijk om van tevoren goed te kijken naar de grootte van de mand en de ruimte die deze inneemt, en op basis daarvan een plek te kiezen. Nog belangrijker is om goed te controleren welk deel van het huis je kat het vaakst bezoekt en waar hij het liefst ligt.

Je kunt ook meerdere kattenmanden in huis plaatsen, om zo je stoelen en banken nog beter te beschermen, aangezien katten graag van plaats veranderen gedurende het verloop van de dag.

We helpen je er graag aan herinneren dat katten moeilijk te controleren zijn. Ze bepalen hun eigen normen en waarden. Het is daarom het beste om goed naar hun gedrag te kijken om zo hun favoriete plaatsen te ontdekken en daar de manden te plaatsen. Als je dat niet doet, is het mogelijk dat de kat de mand zal negeren en op dezelfde plekken blijft slapen als hij daarvoor ook deed.

Kan ik mijn kat in mijn bed laten slapen?

Je kat kan zonder problemen bij je in bed slapen als je dit wenst en als de kat zich op zijn gemak voelt. Sterker nog, dit komt vaak voor. Veel mensen plaatsen de kattenmand op hun eigen bed, zodat ze bij elkaar kunnen slapen maar het dier wel zijn eigen ruimte heeft. Het is hierbij belangrijk om altijd goed te blijven controleren of zowel het baasje als de kat zich hier prettig bij voelen.

Katten zijn gewoontedieren. Als ze nog klein zijn, zullen ze er van houden om dicht bij je gezicht te slapen. Als ze groeien, neigen ze ertoe om aan je voeten te gaan liggen. Veel mensen slapen graag met hun katten, het geeft een gezellig en comfortabel gevoel. Vergeet echter niet dat de kans dat je vaker wakker wordt groter is, omdat het beestje beweegt of ‘s ochtends al heel vroeg om eten vraagt.

Wat voor voordelen heeft het om met mijn kat in bed te slapen?

Er zijn studies die aantonen dat het aaien van dieren stress verlicht en de productie van oxytocine verhoogt. Er zijn ook mensen die zeggen dat het hebben van een kat het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Eén ding dat in ieder geval zeker is, is dat katten dieren zijn die een zeer aangenaam gezelschap vormen en daarmee het gevoel van eenzaamheid wegnemen.

Voor sommige mensen is het spinnen van een kat erg ontspannend. Het helpt hen om in slaap te vallen. Dieren worden bovendien ‘s nachts meestal meer knuffelig als ze hun eigenaar in de buurt hebben. Het dier zal graag de warmte van je lichaam ontvangen en fijn bij je komen liggen. Er zijn experts die zeggen dat het samen slapen met je kat de banden van genegenheid versterkt.

Kan ik mijn kat leren te slapen waar ik wil?

Katten staan erom bekend hun eigen regels te bepalen in plaats van zich aan andermans regels te houden. Toch is het mogelijk om een kat bepaalde dingen te laten doen. Het is belangrijk dat je hier mee begint zodra de kat bij jou thuis komt, want zodra de kat eenmaal aan bepaalde patronen is gewend, zal het moeilijk zijn om die gewoonte te veranderen.

Hoewel je de kat dus wat zaken kunt leren, zal dit altijd naar zijn eigen smaak gaan.  Als de kat graag op de bank ligt, raden we je aan om de mand niet in een ander deel van het huis te leggen. Plaats het op de bank of op een ander hoog oppervlak in de buurt. Je kunt ook lekkernijen achterlaten in de mand of op de plek waar je wilt dat de kat slaapt, of zelfs een kledingstuk dat naar je ruikt, zodat de kat je niet mist als je op pad bent.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een kattenmand?

Kattenmanden zijn onmisbare tools voor je kat, die dol is op een eigen plek om uit te kunnen rusten. Als je een nieuwe kattenmand koopt, is het belangrijk om van tevoren af te wegen welke mand het beste bij je past, maar belangrijker nog, welke het beste bij je huisdier en zijn karakter past. Een kattenmand voor een Savannah kat of Ragdoll zal er heel anders uitzien dan de kattenand voor een Britse Korthaar of Siamese kat. Om je te helpen bij het kiezen van de juiste kattenmand, vind je hieronder de belangrijkste aankoopcriteria:

  • Formaat
  • Materiaal
  • Vulling
  • Ontwerp
  • Plek in huis
  • Formaat

Voor een goede rust is het belangrijk dat de kat goed in de kattenmand past. Veel kattenmanden zijn bedekt om het dier een gevoel van veiligheid te geven. Als je voor een bedekte mand kiest is het wel belangrijk dat je controleert of het dier er in past. Kies een mand die past bij de de lengte en het gewicht van je huisdier.

Er zijn veel kattenmanden in één maat, controleer dit daarom goed. De meeste manden zijn geschikt voor middelgrote katten, die het meest voorkomen. Als je een erg lang of zwaarlijvig huisdier hebt, moet je meer aandacht besteden aan de kenmerken van het product dat je wilt aanschaffen, vooral als het om een bedekte maand gaat.

Materiaal kattenmand

De bekleding van de kattenmand zal het deel zijn dat een min of meer aangenaam gevoel zal bieden voor je huisdier. Het dient ook om de mand op één plaats te houden. De buitenkant van een kattenmand kan onder andere gemaakt worden van katoen, pluche, schuim, wol, leer, latex of plastic. Vergeet ook niet om je keuze voor een bepaald materiaal af te stemmen op de tijd van het jaar.

Zo zijn katoen en wol optimaal voor de winter, terwijl vilt of vlechtwerk vooral gebruikt zal worden voor kattenmanden in warme klimaten.

Als je de kattenmand in de tuin wilt zetten, kun je beter op zoek gaan naar waterdichte materialen zoals plastic of latex. Of een slaapzak die van binnen warm is en bedekt is met plastic om het vocht te isoleren.

Vulling kattenmand

Het materiaal waarmee de kattenmand gevuld is, is de sleutel tot comfort. Er zijn bijvoorbeeld vullingen met een speciaal isolerend effect om de kou van de vloer tegen te houden. Het belangrijkste kenmerk van een goede vulling is echter dat deze zacht en comfortabel aan voelt voor de kat.

De meest voorkomende vulstof is schuim, hoewel je als je een oudere kat of een kat met gewrichtsproblemen hebt, beter op zoek kunt gaan naar een mand gevuld met visco-elastisch schuim. Als je huisdier last heeft van allergieën, kies dan voor een katoenen, wollen of veren mand. De hangmatten of rieten bedden, geschikt voor de zomer, komen vaak inclusief kussen. In andere gevallen kun je het kussen zelf kiezen.

Ontwerp kattenmand

Het is belangrijk om het ontwerp van een kattenmand te kiezen op basis van de grootte van je huisdier en de manier waarop deze slaapt. Alleen op die manier bereik je dat je kat zich op zijn gemak zal gaan voelen en in zijn mand zal gaan liggen. Er zijn veel verschillende soorten kattenmanden, afhankelijk van de vorm die ze hebben. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten kattenmanden:

Als je een kat hebt die:Koop dan een kattenmand die voldoet aan de volgende kenmerken:
Uitgerekt slaaptKussen-soort. Er zijn gladde modellen en er zijn modellen met opstaande randen om de kop te ondersteunen.
Opgerold slaaptOverdekt model. Dat wil zeggen, met een ruimte waar je huisdier kan schuilen om veilig te slapen.
Een koukleum isSlaapzak-soort. Deze bieden de mogelijkheid om op te slapen wanneer het warm is en om binnenin te slapen en op te warmen als het afkoelt. Ook kun je een kattenmand verwarming creëren door een speciale kattenmand voor aan je radiator.
Graag hoog ligtHangmat-soort. Er zijn kattenmandjes die je kunt ophangen aan de muur of aan het raam, zodat de kat op grote hoogte kan slapen.
Graag met zijn nageltjes krabtKrabpaal-soort. Er zijn kattenmanden met vormen en materialen die geschikt zijn voor de nagels van een kat, zodat er geen krassen op je meubels of beddengoed komen. Denk bijvoorbeeld aan een rieten kattenmand.

Plek in huis

Als je een kattenmand in je huis wilt plaatsen, is het het beste om een plek te kiezen waar je kat al graag komt. Katten kiezen zelf een plekje, dus houd in de gaten waar ze vaak liggen en plaats daar het mandje. Als je kat het liefst buiten is, zoek dan een model dat tegen vocht kan en tegelijkertijd warm is. Als je huisdier graag op de bank zit, plaats dan een mand dat hier bovenop past.

Als je kat het snel koud heeft of wantrouwend is en zich graag verstopt, kies dan voor een bedekte mand als een soort huis met een dakje of bijvoorbeeld een slaapzakvorm. Als de kat echter liever urenlang uit het raam kijkt of op een hoog meubel ligt, zal de hangmatvorm de beste optie voor hem zijn.

Verschillende soorten poezenmanden

Over het algemeen kun je een onderscheid maken tussen harde en zachte manden. Een poezenmand van hard plastic heeft uitstekende hygiënische eigenschappen. Manden van zachtere materialen hebben van nature een warmere en comfortabelere uitstraling. Bij poezenmanden van zacht materiaal is het aan te bevelen om te letten op wasbaarheid.

Een mand die past bij je poes en interieur

Je kunt een kattenmand krijgen in verschillende ontwerpen, merken, materialen en designs. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een Curver kattenmand. Dit is het een echt modeartikel voor je kat én interieur. Maar je kunt ook prima gaan voor een action kattenmand of je zoekt online bij kattenmand Ikea. Er is voor iedereen wat wils.